Aktualności szczegóły
Strona główna / Aktualności / Aktualności szczegóły
14-08-2013 r.
Koło Gospodyń Wiejskich z Czuchowa rywalizuje w konkursie Supersmak



Przez cały sierpień redakcja "Dziennika Zachodniego" oraz mieszkańcy Śląska szukają najlepszej tradycyjnej potrawy lub produktu regionalnego. Wszystko to po to, by wypromować ją na łamach serwisu naszemiasto.pl i w Dzienniku Zachodnim.

W plebiscycie nie mogło zabraknąć Koła Gospodyń Wiejskich z Czuchowa i słynnego już żurku czuchowianek. Przypomnijmy, że Panie tą właśnie popisową potrawą wygrały "Festiwal Żuru" w Stanicy, podbiły też serca pracowników Programu Pierwszego Polskiego Radia!




Przepis na czuchowski "żur bogaty":
Składniki:2,5 l wody,2,5 l wcześniej zakiszonego żuru,250 g marchewki,250 g korzeni pietruszki,250 g korzenia selera,2 kg ziemniaków,1 kg boczku wędzonego,1 kg kiełbasy,3 cebule,10 jajek,1,5śmietany 18% Przygotowanie: Obrać wszystkie jarzyny, pokroić w kostkę i ugotować aby były miękkie. Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek i usmażyć na patelni. Gdy jarzyny będą ugotowane wlać do nich żur i chwilę pogotować a następnie całość zabielić śmietaną. Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebule. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Ugotowane na twardo jajka obieramy. Żur wylewamy na talerz dodając do każdego pokrojone w ćwiartki jajka. Żur przepysznie smakuje podany w małych okrągłych chlebkach. Żur to popisowe danie serwowane przez gospodynie z Czuchowa. Autorką przepisu jest Wanda Szewczyk.




Aby oddać głos na popisowy żur KGW z Czuchowa wystarczy zagłosować na stronie:
http://katowice.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/469,zur-bogatyczuchow,13518,id,t,kid.html



Regionalny Ośrodek EFS
mosir
PROJEKTOWANIE STRON: INTRACOM